Hälsa och träningstips

Välkommen till en sida om träning och hälsa! Vi skriver om det mesta som rör aktivitet och fysisk träning. Du kan botanisera i utrustning och redskap eller få tips inom kosthållning. Kom regelbundet hit för nya artiklar i ämnet.

Bålstabilitet

Bålen utgörs av rygg, skuldror, mage och bäcken och brukar kallas för kroppens kärna, eller kroppens nav. Bålstabilitet och bålstyrka utgör själva grunden till balans, hållning och möjlighet att bygga upp styrka i kroppen som helhet. I vårt fysiska nav växlas vår kraft i form av rörelser. Det är här kraften förflyttas mellan ben och armar. Bålstabilitet är därför viktig i alla form av träning och det är helt klart det viktigaste parti att hålla i form.

Kroppshållning

En atletisk hållning, ett annat ord för en bra kroppshållning, är essentiellt för en välmående och skadefri kropp. Ben-, rygg-, höft-, axel- och nackhållning är vad man menar när man talar om kroppshållning och en god kroppshållning kräver en statisk styrka i inre magmuskler, rygg och nacke. Därtill krävs även en god rörlighet i höft och axlar.

Bålstabilitet

Bålstabilitet är grunden för balans och kroppskontroll. En stabilitet i bålen hör samman med en bra höfthållning, vilken i sig menas att den inre magmuskulaturen jobbar genom en konstant kontraktion för att skjuta fram höften. För många sker detta naturligt och för andra är det något man aktivt får tänka och arbeta med. Men det finns mycket att vinna på att arbeta för en god bålstabilitet, inte minst minskar risken för skador som kan uppkomma till följd av belastningsskador. Genom att tänka på att stå rakt genom att skjuta fram höft och bröst och samtidigt hålla ryggen plan får de inre magmusklerna jobba och stärks. Därmed bygger du upp en bålstabilitet som är grunden till kroppens sammanlagda potential.

Skador

När det kommer till träning är det viktigt att se kopplingen till kroppens alla delar och även träna utifrån det enskilda behovet. För även om man exempelvis är stark i ländrygg kan man vara svag i andra delar av ryggpartiet. Här är kroppen fantastisk och förrädisk – för att möjliggöra den belastning som träningen medför kompenserar kroppen genom att andra muskelgrupper får jobba. Visserligen lyckas du troligtvis med träningsmomentet, men kompensationen kan bidra till snedbelastning och inte helt ovanligt orsakar dessa belastningsskador av olika slag och styrka. Att träna rätt, utifrån rätt position, genom att använda rätt muskelgrupp är därför det enda sättet att minska skaderisken. För att kunna träna på bästa sätt krävs därför också bålstyrka och bålstabilitet.

Lär känna din bålstyrka

För att stärka upp bålstyrka och bålstabilitet finns det en mängd övningar du kan använda dig av. Hemma genom att använda dig av den egna kroppen som redskap och på gymmet hjälp av vikter och träningsmaskiner. Vilken övning som passar dig beror på den styrka och stabilitet du redan har. Muskulaturen i bålen, som utgörs av musklerna i rygg, mage, bäcken och skuldror, hittar du genom att lägga dig plant på golvet. Lägg armarna utmed kroppen, se till att benen är raka, fötterna jäms med varandra och tårna pekande upp mot taket. Pressa sedan ryggraden mot golvet genom att ta hjälp av magmuskulaturen. Där känner du bålmuskulaturen och även din egen styrka. När du fått känslan för vad som utgör bålen kan träningen ta vid.