Träningsmängd för skadefri träning

Med en god bålstyrka och bålstabilitet har du mer kraft att ge via ben och armar. Att träna satsa på att träna upp bålen är därför en inte bara god idé utan även det bästa sättet att se till att få ut maximal ben- och armstyrka. När man väl bestämt sig för att komma igång med träningen är det dock lätt att köra på för hårt. Antingen kan det betyda att man lägger så mycket kraft på träningen att man blir skadad eller att man helt enkelt ledsnar. Så hur mycket bör man då träna för att hålla sig skadefri och samtidigt hålla motivationen uppe?

När man som otränad börjar träna regelbundet kommer resultaten relativt snabbt. Detta är givetvis upplyftande och motiverar till mer träning. Dock bör man vara medveten om att kroppen behöver tid för att återhämta sig och speciellt om man inte är van att träna sedan tidigare. Att starta med kortare men regelbundna pass för att sedan öka är det bästa sättet för att låta kroppen vänja sig vid belastningen. Ju mer i form man blir och ju mer vältränad musklerna är desto mer anpassad är kroppen till belastningen. De synliga resultaten kanske avstannar något och det är här det gäller att påminna sig om varför man tränar och inte lägga på onödigt många fler träningspass

Träningsupplägg och resultat

Allroundträning eller splittad träning? Hur man väljer att lägga upp träningspasset påverkar också resultatet. Väljer man att träna både rygg och mage under passet, är det ett exempel på så kallad allroundträning. Satsar man däremot på att träna vissa muskelgrupper under träningspasset kallas det splittad träning. För den som är ute efter att öka sin fettförbränning och må bra är allroundträning rätt form. Medan den som vill bygga muskler gör bäst i att lägga kraften på att träna vissa muskelgrupper hårdare under passet.

Tempot och repetitionerna påverkar också resultatet. Vill man bygga muskler och det är omfånget som räknas är ett lugnare tempo med hjälp av vikter att rekommendera. Är man ute efter att bygga långsmala och uthålliga muskler är det istället tempo och fler repetitioner som bidrar till detta resultat.