Enkla bålövningar

Träning behöver inte nödvändigtvis utföras på gymmet. Träning behöver inte heller vara tidskrävande eller kostsamt. Har du kunskap kring övningarna som du vill utföra så fungerar det givetvis lika bra att träna hemma. När det kommer till bålövningar så finns det en mängd övningar som du kan göra själv, utan vare sig maskiner eller träningspartner. Nedan följer exempel på enkla hemma-övningar som stärker bålen. Du kan givetvis variera både tid och repetition för att öka eller minska svårighetsgraden. Det viktiga är dock att du ser till att utföra övningarna utan att kuta rygg eller svanka.

  • Höftlyft – Med rygg och fötter på golvet lyfter du höftpartiet genom att spänna bål och sätesmusklerna. Håll ryggen rak och räkna till tio, sänk höften och repetera.
  • Rygglyft – Ligg på mage med händerna intill öronen. Genom att använda dig av de nedre ryggmusklerna lyfter du upp överkroppen med blicken mot golvet. Räkna till tio, sänk överkroppen och repetera.
  • Hunden – Balansera på ett knä respektive motsatt hand. Genom att spänna magmuskler och hålla ryggen rak sträcker du ut benet i linje med huvud och rygg. Räkna till tio och byt sedan till det andra benet respektive motsatt hand.
  • Plankan – Lägg dig på mage och res upp kroppen i en rak linje genom att använda dig av armbågar, underarmar och tår. Spänn mage och rumpa, räkna till tio, sänk kroppen och repetera.
  • Benlyft – Lägg dig på mage, lägg händer intill öronen. Genom att spänna magmusklerna lyfter du därefter ett ben åt gången uppåt med rakt knä. Räkna till tio, sänk ben och växla till det andra.
  • Situps – Lägg dig på rygg med fötterna i marken och böjda ben. Sätt händer under huvudet och lyft med hjälp av magmusklerna upp skulderbladen med blicken ovanför knäna. Räkna till tio och repetera.


Givetvis finns det fler övningar som du enkelt kan utföra hemma. Känner du dig osäker på om du gör rätt så gå in på nätet för att se bilder på övningarna.