Att cykla i Stockholm

Att cykla i Stockholm

För det mesta är det enkelt att cykla i Stockholm. Givetvis gäller att man har en bra stadscykel, eller cykel av annat slag, innan man ger sig ut på vägarna. Om man själv cyklar medvetet och har en god cykel finns det bra förutsättningar för att till exempel börja pendla med din stadscykel till jobbet, inom innerstaden men också från närförorter till innerstaden, eller tvärtom.

Var försiktig vid högersvängar

Det är inte när du svänger höger som åsyftas här, utan när bilen du ligger bredvid ska svänga höger (och du ska fortsätta rakt fram). Många som kör bil i Stockholm kanske gör det för första gången och är då inte särskilt vana med att ha många cyklister runt omkring sig i trafiken. Vissa bilister glömmer att noga kontrollera höger sidospegel innan en högersväng, vilket skapar en potentiellt farlig situation om du ska fortsätta rakt fram.

Det du kan göra som cyklist är att ligga bredvid bilen så att du är säker på att du blir sedd. Om du tror att det finns en risk för att bilisten inte har sett dig, kan det bästa vara att helt enkelt sakta ner så att bilen kan svänga höger på ett säkert sätt. Egentligen är det alltid bilisten som ska väja för dig, men den vetskapen är inte särskilt mycket värd om det blir en kollision.

Se upp för bildörrar

Gatorna i Stockholm är ofta fyllda med parkerade bilar, både på höger och vänster sida. Som cyklist håller du dig gärna till höger, även om det inte finns en utmarkerad cykelfil, för att underlätta för övriga trafikanter. Det kan alltså hända ganska ofta att du åker med din stadscykel nära många parkerade bilar på din sida.

Om du ser att en bil precis har parkerat och stängt av bilen är det bra att vidta särskild försiktighet. Det kan hända att bilförare slänger upp bildörren framför dig och din stadscykel utan att kolla bakåt innan. Precis som i fallet med högersvängar, under rubriken ovan, är det inte ditt fel om någon slänger upp bildörren framför dig. Samtidigt är det dock något som händer, varför det är bra att vara medveten om det och köra särskilt försiktigt i sådana situationer.