Dina favoritsneakers

Det är många som förknippar skovård enbart med skor av läder, mocka eller nubuck. Men även skor med mer eller mindre textilinslag, ex sneakers, hålls snyggare och håller längre om de tas hand om. Med tre enkla steg hålls dina sneakers snygga längre.

Rengör dem

Sneakers behöver inte rengöras dagligen men man bör göra det i det fall de är ”ovanligt smutsiga”. Det finns inga skor som mår bra av att vara smutsiga länge och ju smutsigare de är desto lättare fastnar ytterligare smuts.

En textilsko kan borstas med en skoborste för att smutsen ska lossna. Däremot tar dessa borstar nästan bara bort smuts som är lös. Fläckar behöver man använda rengöringsshampoo till. Se till att köpa shampoo som är tillverkat för att användas till det material so skon är tillverkad av. Det är inte alltid textilschampoo är lika passande till skor som till övrig textil.

Behandla dem

Den vita sulan på sneakersskorna kan med fördel vårdas med en skokräm som har vitt pigment. Enklast är att välja flytande skokräm i detta fall.  Skokrämen har både en skyddande effekt och gör att de hålls finare gällande färg.

Skydda dem

Både textilskor och skor av blandmaterial kan även behandlas för att därigenom hålla bättre mot fukt och väta. På tygskor är det enklast med impregneringsspray. Se till att använda denna spray utomhus och att låta skorna torka ordentligt (minst 15 minuter) innan de används utomhus igen.
På skor med olika material bör man vara noga med att skydda vissa delar. Läder, syntet samt gummi bör aldrig behandlas med impregneringsspray. Har skon delar av dessa material bör dessa tejpas över innan resterande del av skon behandlas. Det är annars stor risk att medlet kommer på dessa delar av skon trots att man inte sprayar direkt mot dem.

Hitta rätt skor är det svåraste när man behöver fler skodon. Här finns ett utbud som kan underlätta i jakten!